28 Mayıs 2012 Pazartesi

Buzdolabı ve Tarihi

BUZDOLABI FİYATLARI VE SATIN ALMA YOLLARI İÇİN TIKLAYIN

buzdolabı fiyatları klima fiyatları tost makinesi fiyatları blender fiyatları mikser fiyatları


günlük erkek ayakkabıları günlük ayakkabılar klasik erkek ayakkabıları erkek spor ayakkabı modelleri spor ayakkabılar

Derin dondurucu; buhar sıkıştırma usulüyle çalışmakta olan, yiyeceklerin soğuk tutularak büyük zaman saklanmasını elde ettiren soğutma mekanizmasıdır.

Dondurtmanın gayesi kapalı 1 mekanda, ortam ısısının aşağısında sıcaklıklar elde etmek ve bu düşük ısıyı sürekli olarak saklamaktır. Lakin sıcaklık sıcaktan serine otomatikmen akarken, tersine akım kendi başına olmaz. 2 düzen arasındaki eşitliği bozabilmek için güç gereklidir. Bulunduğumuz çağda bu mesele soğutucu makineler bakımından yerine getirilir. Derin dondurucular işleyiş ilkelerine ve çalıştıkları sıcaklık aralığına nazaran tasnif edilirler. Soğutucular ise soğutucu mekanizmaların evlerde yararlanılan cinsidir.



Hanede yararlanılmak gayesiyle 1913 senesinde Chicago'da meydana getirildi.Domelre marka bu buzdolabı,elektrikle çalışıyordu.Ahşap gövdesinin üzerinde kompresör cinsi bir soğutucu vardı.Ev cinsi birinci soğutucu,1913 senesinde Amerika devletinin Chicago şehrinde üretildi.Gövdesi payandadan (tahtadan) ifa edilen bu buzdolabının soğutucu cihazı,dolabın tavanına yerleştirilmişti ve hemen hemen yarısı kadardı.

Bir cismin yada çevrenin ısısını onuda kapsayan hacim ısısının aşağısına indirgemek ve orada korumak üzere sıcaklığın edinmesi sürecine "Soğutma" denmektedir. .... En kolay ve geçmiş soğutma şekli, donuk (soğuk) yörelerde tabiatın meydana getirdiği buzları himaye edip bunları sıcak yada sıcaklığı alınmak arzulanan mekanlara yerleştirerek donmanın (soğumanın) elde edilmesidir.Kışın meydana gelen kar ve buzu saklayarak sıcak mevsimlerde bunu soğutma için faydalanma metodunun M.Ö. 1000 senelerinde uygulanmakta var olduğu bilinmektedir. Bu müracaatın, günümüzde bile yurdumuzun bir takım yörelerinde mevcut 1 dondurma biçimi olduğu görülmektedir. Öbür yandan, eski mısırlılardan beri geceleyin açık olan semayı görecek tarzda yerleştirilen pınarın soğutulabileceği bilinmektedir. Bu soğutma yöntemi, gece karanlıktaki sıcaklığın mutlak sıfır (-273) derece ölçüsünde var olmasından ve radyasyon (ışıma) yöntemi ile sıcaklığın semeya (gökyüzüne) taşınılmasından açığa çıkmaktadır.

Ticari maksat ile ilk çok büyük buz satışı, 1806 yılında Frederic Tudor tarafından} yapılmıştır. Tudor, 130 tonluk 1 buz kütlesini Favorite isimli kayığıyla Antil Adaları' na nakletmiştir. Daha sonraları “Buz Kralı” adı ile tanınmakta olan Tudor, ilk serüveninden 3500 dolar para kaybetmesine rağmen bu masrafın saklama imkanlarının yetersizliğinden oluştuğunu, gerçekte ise buz ticaretinde en büyük karlar var olduğunu fark etmiş ve buz buz ticaretine devam ederek 1850 senelerinde senede 150.000 ton'a erişen bir buz ticareti hacmi geliştirmiştir. 1864 de ise buz satımı yaptığı ülkeler arasında Antiller, İran, Hindistan, Güney Abd devletleri yer alıyor ve gemilerinin misafir olduğu limanlarının adeti 53 'ü buluyordu. Tabiatın bahşettiği buz ile dondurma yönteminden 1800' lü senelerin sonlarına dek geniş ölçüde istifade edilmiştir.

Buz ile sağlanılan dondurma biçiminin, gerek vakit ve gerekse var olduğu konum bakımından çoğu defa kullanışlı ve hesaplı 1 dondurma sağlayamayacağı kesindir. Bunun yerine mekanik araç ve cihazlarla dondurma sağlanması tercih edilir ki dondurma usülleri bilimi de bu ikincisi ile uğraşır. Mekanik dondurma ile alakadar bilinmekte olan ilk tescil 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Prolonged' a aittir. 1834 yılında da Amerikalı Jacop Perkins, eter ile çalışmakta olan pistonlu bir aletin tescilini almıştır. Bu cihaz, bir emme basma tulumbaya benzeyen. Bir tıp hekimi olan John Gorrie (1803-1855) ilk kere, ticari niyet ile işçi 1 soğutma cihazı meydana getirmiş (1844-Apalachicola, Florida, ABD) ve “Klima Sistemleri – Soğutma - Ticari buz imali” konularının babası olarak tarihe geçmiştir.

Uygulama sahasında birinci kere 1860 senesinde Dr. James Harrison (Avusturalya) yapım süreçi anında birayı soğutmak amacıyla mekanik soğutmayı başarıyla kullanmıştır. Sistemde derin dondurucu akışkan olaraktan Sülfirik Eter kullanılmıştır.

1861 senesinde Dr. Alexander Kirk, kömür ısısı ile çalışmakta olan birinci Absorbsiyonlu serinletme cihazını ilerletmiştir. Mekanik dondurma aracılığıyla buz yapımının ticari sahaya girmesi ise 1800' lü senelerin bitiminde olmuştur.

Klima olaraktan çok büyük ölçüde ilk uygulama, 1904 senesinde New York Ticaret Borsasına 450 ton/frigo'luk bir makine yerleştirilerek gerçekleştirilmiştir.

Otomatik olaraktan çalışan buz dolapları 1918 senesinde Kelvinatör Firm tarafından imal edilmeye başlandı ve birinci sene 67 dolap satıldı. 1918-1920 yılları arasında toplam 200 dolap yapılarak satıldı. Absorpsiyon prensibiyle çalışmakta olan otomatik 1 buz dolabı da (Electrolux) 1927 yılında amerika'da satıma çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder